Het verhaal van Fiona en Flip

 
   
 
   
 
   
   

Flip en Fiona zijn een van mijn 3 koppels.

Fiona is een halfwilde gecastreerde voedster van bijna 3 jaar, altijd al een onafhankelijk, eigenwijs konijn geweest die prima haar eigen gangetje ging.
Flip, een gecastreerde hangoorram van bijna 4 jaar, een sullige lieve goedzak, gek op zijn meisje Fiona.

Fiona heeft altijd al last gehad van voernijd, maar dat kon ik goed onder controle houden door op creatieve wijze te voeren, en na haar castratie is dit ook minder geworden. Echter werd dit een maand of 2 terug weer heel erg; Flip had de scheuren in zijn oren zitten, werd constant bij het voeren weggejaagd; kortom, hij werd flink geterroriseerd door Fiona. Normaliter grijp ik niet zo snel in maar als er gewonden gaan vallen klopt er iets niet. Ze werd ook agressief richting mij, iets wat ze eerder nooit had.

Ik ben evt oorzaken nagegaan. Flip heeft artrose, kan gelukkig zonder medicatie in de warmere maanden, en hij had hier nu ook geen last van dus dat was het niet. Verder zijn ze beide ook gezond dus daar lag het niet aan.
Er zijn wel in korte tijd 2 konijnen overleden, die naast Flip en Fiona zaten, zou dat er iets mee te maken hebben?
Honger? Andere biks? Ik kon er de vinger niet opleggen en heb contact gezocht met Corina.

Zij gaf inderdaad wat evt. oorzaken en oplossingen. Ik ben hen als eerste gaan voeren, wat meer persoonlijke aandacht gaan geven, ze lopen weer wat vaker los in de gehele tuin, ik geef over het algemeen op verschillende manieren voer en heb weer wat speelgoed gegeven/gemaakt om haar bezig te houden. Ook heb ik ze weer terug op de oude biks (ze kregen Science Selective, nu weer Hope farms super trio. Niet negatief bedoeld maar ik wijt dat wel deels aan haar gedrag) En wonder boven wonder is de rust weer wedergekeerd. Ik geef ze hun biks in een snackbal, ik strooi het, ik geef het in een grotere bak. Zij zijn nu de eerste die hun eten krijgen, en ik besteed meer aandacht aan Fiona. Ik dacht altijd dat ze dat niet zo op prijs stelde maar ze lijkt het zelf aan te bieden wanneer ze een aaitje nodig heeft. Ze hebben weer een zandbak, en ze zijn weer het happy koppel wat ze hiervoor waren.
Wat nu precies de oorzaak was, weet ik niet, maar de oplossingen hebben wel geholpen en daar zijn wij heel blij mee!

Aanvulling: gezien Caitlin de komende tijd minder thuis zal zijn en Fiona dus minder aandacht kan geven, heeft ze toch besloten om elk van hen een ander maatje te geven. En dat blijkt een betere match te zijn.